De allerlekkerste koffie

Koffie wordt elke dag gedronken door een hoop Nederlanders. Op de bank, aan de ontbijttafel, in bed of op straat wordt koffie gedronken. Het is het populairste drankje en je kan het overal krijgen. Maar weet je eigenlijk ook waar de koffie vandaan komt? De smaak van je kop koffie begint bij de koffieplant, het klimaat, de hoogte, de bomen en andere gewassen. Dit speelt allemaal een rol voor de smaak van jouw koffie. Een koffiebes wordt uiteindelijk een koffieboon. De bes van de koffieboom wordt handmatig geplukt op de plantage en plukken alleen de meest rijpe. Eenmaal in het land aangekomen, worden de banen verkocht. De ongebrande koffiebonen worden gebrandt in een koffiebranderij.  

Gebrand of ongebrand

Wat is nu het verschil? Koffiebonen worden gedroogd en gebrand. Tijdens het branden van koffiebonen veranderen de koffiebonen van geur, smaak en kleur. Ook gaan er voedingsstoffen verloren. Daarentegen bij ongebrande koffiebonen, blijven de voedingsstoffen wel aanwezig. De ongebrande koffiebonen zijn rauwe bonen. Een koffieplant groeit steenvruchten, waar een dikke en harde pit in zit. Deze pit wordt gebruikt voor koffiebonen. Ze voelen hard aan. De bonen worden niet verhit, zodat de cafeïne, antioxidanten en chlorogeenzuur wordt behouden. Bij gebrande koffiebonen komt een typische geur te pas. Ook deze boon zal veranderen van groen naar bruin. De smaak van de koffie zal uiteindelijk door verschillende factoren worden beïnvloed. De brandtijd, snelheid, temperatuur en brandgraad. Ook de verpakking van een gebrande koffieboon speelt een rol bij de smaak van jouw kopje koffie.             

Verschillende smaken koffie

Voor iedereen is er een smaak koffie die hij of zij lekker vindt. Je kan een verschillende intensiteit proberen. Wanneer je nog niet helemaal weet welke koffie je het aller lekkerst vindt, kan je een koffiebonen proefpakket kopen met verschillende merken, zoals Roots, Manetti, Redbeans, Coffeemeister of Barzini. Alle koffies worden snel en gemakkelijk geleverd. In een paar eenvoudige stappen heb jij zo je koffie in huis. De koffiebonen zijn 100% arabica of robusta. Alle koffie is duurzaam geproduceerd bij de koffieboeren en hun gezinnen. Het bonenbranden gebeurt in Nederland zelf en wordt alle tijd voor genomen. Want alleen bij een slow roast komen de nuances voor elke boon helemaal tot hun recht.

Probeer nu zelf verschillende smaken koffie uit en kom erachter of jij meer van een sterkere koffie houdt of juist een lichte koffie. Haal alles uit je dagelijkse kop koffie, met de allerlekkerste koffiebonen van Nederland.

Author: Amanda