Je eigen bedrijf starten? Zo doe je dat!

De afgelopen decennia is er een verandering geweest op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voorheen werkte een groot deel van werkend Nederland voor een werkgever in loondienst. Tegenwoordig zijn er veel meer freelancers zzp'ers en kleine ondernemers. Dit geeft veel meer vrijheid, maar brengt zeker ook meer risico met zich mee. In dit artikel helpen we je op weg met de eerste stappen die je moet zetten richting goed ondernemerschap.

Wat is je verdienmodel?

Voor veel mensen is het aantrekkelijk om als ondernemer aan de slag te gaan. Voordat je echter kan gaan ondernemen moet je weten wat je werkzaamheden gaan zijn. Voor sommige mensen is dit vrij voor de hand liggend Omdat ze al werkzaam zijn in een specifieke sector. Een timmerman die voor zichzelf gaat werken zal dus automatisch ook timmerman worden. Voor anderen is dit minder voor de hand liggend. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze graag willen ondernemen en niet voor een baas willen werken maar ze weten nog niet precies welke werkzaamheden ze dan gaan uitvoeren. Voor deze mensen is het goed om stil te staan bij hun eigen kwaliteiten. Waar ben je goed in en waar is vraag naar In de markt? Door antwoord te geven op deze vragen krijg je meer duidelijkheid over je mogelijkheden als ondernemer. Tot slot moet je voor jezelf bepalen wat je verdienmodel wordt. Het is als ondernemer namelijk belangrijk dat je winst draait want anders kan je niet blijven bestaan.

Regel je zaken goed

Op het moment dat je voor jezelf hebt besloten wat je kan gaan doen als ondernemer, kan je je gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Een afspraak is tegenwoordig zo gemaakt. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel kost enkele tientjes en is eigenlijk de makkelijke eerste stap richting ondernemerschap. Op het moment dat je ondernemer ben je belastingplichtig. Dit betekent dat je niet Alleen belasting moet betalen maar ook dat je een goede boekhouding moet bijhouden. Dit kan tegenwoordig makkelijk zelf met een boekhoudprogramma. Als je je financiën goed overzichtelijk bijhoudt en je inkomsten en uitgaven consequent registreert, dan maak je je belastingaangifte een stuk makkelijker. Als je je belastingzaken goed hebt geregeld is het tijd voor de volgende stap: Het werven van klanten. De werkwijze hierin verschilt sterk per sector maar het is goed om in gedachten te houden dat je lagere prijzen hanteert als je net begint om op deze manier meer klanten binnen te halen. Die prijzen kan je later weer verhogen Als je een vaste klantenbasis hebt.

Author: Amanda