Een baan in marketing, is het iets voor jou?

Op zoek naar een nieuwe baan? Wellicht is de marketingbranche dan iets voor jou. Door de pandemie en de gevolgen daarvan heeft er op verschillende markten een verandering plaatsgevonden, waaronder de arbeidsmarkt. Op de arbeidsmarkt is er sprake van krapte, waardoor er meer openstaande vacatures zijn dan mensen die een baan zoeken. Het is daarom een interessante periode als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Wellicht heb je net je studie afgerond en ben je op zoek naar een startersfunctie, of ben je toe aan een carrièreswitch. Wat je situatie ook is, het is altijd goed om je te verdiepen in verschillende vakgebieden om erachter te komen wat goed bij je past. Om erachter te komen of werken in de marketingbranche iets voor jou is, is het aan te raden om eerst te leren wat marketing nu precies is, hoe je een marketeer wordt en aan welke verschillende vormen van marketing je kunt denken.

 

Wat is marketing?

Marketing is een erg breed begrip, waardoor het niet voor iedereen duidelijk is wat dit nu precies inhoudt. Kort gezegd betekent marketing het bedenken en uitvoeren van activiteiten die de verkoop bevorderen, vergemakkelijken en bespoedigen. Dit kan voor een merk, product of dienst in de markt zijn. Het doel hiervan is om specifieke doelgroepen aan je te binden en te behouden. De activiteiten kunnen op verschillende doelen gericht zijn, zoals het vergroten van naamsbekendheid, een goed imago opbouwen of het genereren van omzet.

 

Vormen van marketing

Het doel van marketing dient altijd als leidraad voor de activiteiten die je ervoor gaat opzetten. Om het doel te behalen zijn er verschillende vormen van marketing die je kunt inzetten. Voordat je met een activiteit aan de slag gaat, is het verstandig om goed uit te zoeken welke activiteit het best bij het doel past. Je kunt marketing doen in de vorm van onder meer direct marketing, telemarketing, e-mailmarketing, social media marketing en online marketing. Bij online marketing promoot je een website of aanbod op het internet. Hierbij deel je via online kanalen een boodschap over het merk, product of de dienst. Zo plaats je bijvoorbeeld een bericht over je product op social media, probeer je een hogere positie in Google te krijgen door zoekmachine marketing of bouw je kwalitatieve backlinks naar de website via linkbuilding. Dit kun je zelf doen, maar het kan ook interessant zijn om dit uit te besteden. Zoek online bijvoorbeeld eens op “linkbuilding amsterdam” voor een partij waaraan je deze activiteiten wellicht kunt uitbesteden.

 

Hoe word je een marketeer?

Om een baan in de branche te vinden heb je natuurlijk enige voorkennis nodig. Zo kun je een volledige marketingstudie volgen, maar ook is er veel mogelijk via cursussen. Vaak begin je namelijk in een allround rol waarbij je zowel creatief als met data bezig bent en kun je je binnen je functie steeds verder ontwikkelen. Aanvullend kun je dan een cursus volgen die zich richt op bijvoorbeeld Google, Facebook of SEO.

Author: Amanda