Hoeveel kan ik lenen om een huis te kunnen kopen?

Het kopen van een huis is de grootste aankoop die je, waarschijnlijk, in je leven zult doen. Een huis is natuurlijk meer dan zomaar even een impulsaankoop bij de kassa, er komt dan ook heel wat meer bij kijken dan pinnen en weer door. Je zult heel wat moeten rekenen en berekenen om precies te weten wat je budget is wanneer je een huis gaat kopen. En dat valt nog niet mee. Hoeveel kan ik lenen is een vraag die dan ook regelmatig gesteld wordt aan de onafhankelijke hypotheekadviseurs van Hypotheekrente.nl. Toch is hoeveel kan ik lenen niet de enige vraag die je moet stellen.

Hoeveel kan ik lenen is een belangrijke vraag, maar niet de enige!

Hoeveel kan ik lenen is een vraag die je beantwoord moet hebben voor je serieus op zoek kunt gaan naar een koophuis. Hoeveel kan ik lenen is, globaal, redelijk gemakkelijk te beantwoorden door op de site je gegevens in te vullen. Je ziet dan direct hoeveel je kunt lenen. Maar is dat het hele plaatje? Nee. Je vult op de site alleen de basisgegevens in en er wordt niet gevraagd naar lopende schulden of vermogen. Het kan dus zijn dat je (veel) meer of minder kunt lenen dat uit de eerste berekeningen komt. Daarbij komt ook nog dat je moet gaan kijken naar de hypotheekrente. Die loopt ook nog wel flink in de papieren.

Zet je je hypotheekrente vast of houd je deze liever variabel?

Of je je hypotheekrente vast zet of liever variabel houdt is van veel factoren afhankelijk. Om te beginnen is de actuele hypotheekrente van belang. Is deze erg laag? Dan is het logisch om te kiezen voor hypotheekrente 20 jaar vast. Is deze erg hoog en wordt er alleen maar een stijging verwacht? Ook dat is het logisch on te kiezen voor een (flinke) rentevaste periode. Is de actuele hypotheekrente erg hoog en wordt verwacht dat deze in de komende periode flink zal dalen? Dan is het juist weer verstandiger om te kiezen voor een variabele rente. De onafhankelijke hypotheekadviseur kan je daarbij goed helpen.

Een andere factor die je in overweging moet nemen

Hoeveel kan ik lenen is natuurlijk een goed uitgangspunt, maar eigenlijk moet je het omkeren: hoeveel wil ik betalen om in dit huis te gaan wonen. Je wilt niet alleen maar hoeven werken om je hypotheek te betalen, je wilt af en toe op vakantie, nieuwe spullen kopen en lekker uit eten gaan. 

Author: Amanda