Als kersverse ouder kunnen de ongemakken van een baby voor een hoop spanning zorgen. Wat moet je doen? Moet je überhaupt iets doen? Hoewel veel klachten vaak onschuldig zijn en vanzelf over gaan, kan het toch een hoop onzekerheid teweegbrengen. In deze blog vertel ik je over een paar veelvoorkomende maar vaak onschuldige klachten bij baby’s. Let op, dit is geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts als je je zorgen maakt.
Een gevoelige huid.
Het is niet ongewoon voor baby’s om een aandoening van de huid te ontwikkelen. Denk hierbij aan dingen zoals eczeem of baby-acne. Deze uitslag is meestal onschadelijk en verdwijnt ook vaak vanzelf. Zo kan het zijn dat je kindje berg krijgt. Berg hoofdhuid ziet er bijzonder uit. Er zitten allemaal gelige korsten op het hoofd van de baby. Dit kan best een poos aanhouden. Om berg baby te verhelpen, kan je niet heel veel doen. Het is vooral belangrijk om het hoofd van de baby iedere dag te wassen en de huid met olie soepel te houden.
Voeding binnenhouden
Sommige baby's hebben last van een kwaaltjes genaamd reflux, waarbij voedsel of melk weer omhoogkomt. Het is een vervelend gevoel en kan ervoor zorgen dat je kindje huilt of zich gespannen voelt rond etenstijd. Gelukkig verdwijnt het vaak na een half jaar maar er zijn ook medicijnen die je kan gebruiken om het te verhelpen of te verlichten.
Kramp in de buik
Ook hebben de meeste baby’s op enig punt last van krampen. Het vervelende is dat dit op ieder moment van de dag kan voorkomen en voor veel pijn zorgt. Hierdoor huilt een baby ook veel. Massages kunnen verlichting bieden maar krampjes gaan ook soms vanzelf over. Heb je het idee dat je baby hier meer last van heeft dan normaal of maak je je zorgen, ga dan altijd langs bij een arts.
Ondersteun het ritme
Alle kinderen, en dus ook pasgeborenen, zijn gebaat bij een ritme. Op deze manier krijgen ze de beste slaap en halen ze het meeste uit de voeding. Zo kunnen ze goed groeien en dit ondersteunt het lichaam het beste tegen kwalen. Zeker wanneer je baby wel al kwaaltjes heeft, kan een gebrek aan slaap de gemoederen flink verslechteren. Dat werkt bij hen niet anders dan bij volwassen mensen.
En onthoud, dat je beter zeker kunt zijn van je zaak dan dat je het maar op de loop laat gaan. Zeker als het om kleintjes gaat omdat deze wat ze voelen nog niet zelf aan kunnen geven.